Tips for velvære under mensen

Bilde av en ung kvinne ser tankefull. Bildet illustrerer at det er vanlig å ha mange problemstillinger knyttet til puberteten, om menstruasjon eller tamponger.
Har du plutselige humørsvingninger, eller føler deg ofte trett? Får du hodepine, ømme bryster eller smerter nederst i magen? Ingen grunn til bekymring! Millioner av jenter og kvinner har disse symptomene når de har mensen eller noen dager i forkant. Det er mulig å bli kvitt disse symptomene. Det er ingen grunn til at de skal hindre deg i å gjøre det du har lyst til!

Her er våre beste velværetips, både under mensen og resten av måneden:

1. Drikk vann! Noen av symptomene kommer av væskeansamling i kroppen. I motsetning til hva du kanskje tror, hjelper det faktisk å drikke vann for å redusere væskeansamling og følelse av oppblåsthet. Dessuten bidrar vann til å rense kroppen for giftstoffer. Vann er et mirakelprodukt – enklere blir det ikke: Selv på farten er det verdens enkleste ting å ta med seg en vannflaske.

2. Spis saftige frukter og grønnsaker. Saftige frukter og grønnsaker, som vannmelon og agurk, bidrar til å holde væskebalansen i orden.

3. Beveg deg! Du trenger ikke å trene hardt, men litt mosjon som en spasertur, sykkeltur eller svømmetur, kan gjøre underverker. Bevegelse kan få deg til å føle deg bedre fordi det strekker ut magemusklene, slik at krampene forsvinner.

4. Slapp av, og hold deg varm! Legg deg på sofaen med en varmeflaske på magen, eller ta en varm dusj eller et varmt bad for å stimulere blodomløpet. Varme får blodkarene til å utvide seg og får kroppen til å slappe av.

5. Unn deg noe godt eller morsomt! Gå ut med venner, eller se en film. Spis noe godt og sunt. Visste du forresten at mørk sjokolade kan være sunt, siden det øker mengden serotonin (såkalt "lykkehormon") i kroppen og bidrar til bedre humør?

6. Sørg for å få nok søvn! Det er mange grunner til at god søvn er viktig – god søvn bidrar blant annet til å opprettholde hormonbalansen og blodsukkernivået og gir kroppen tid til å restituere seg. Ta en liten ettermiddagslur.

Søk legehjelp hvis du får så sterke smerter at ikke noe av dette hjelper.