Hva skjer i kroppen min?

Bilde av en ung kvinne som ligger i sengen hennes. Bildet illustrerer at du kan bruke tamponger i løpet av natten og ikke trenger å bekymre deg for menstruasjon.

Kroppen din gjør seg klar til å bli voksen!

Du har sett hvilke forandringer som skjer med kroppen din utvendig, men visste du at det også skjer mange usynlige forandringer inne i kroppen? Alt henger sammen, og det er noe som kalles "hormoner", som får det til å skje.

Men hvorfor? Kjønnsorganene dine modnes og gjør seg klare for sex og reproduksjon (selv om det kan være flere år til du kommer til å ha sex). Alle forandringene fører frem til dette: at du får mensen og blir fruktbar! Det er teoretisk mulig å bli gravid allerede fra første mens ... Husk på det hvis du tenker på å ha sex, og husk prevensjon!

Animasjonen viser nøyaktig hvordan det fungerer. Ta en titt!


Har du hørt om skjedekransen? Skjedekransen er en tynn hudfold som beskytter den indre delen av vaginaen. Under puberteten forandrer den seg og blir myk og elastisk. Før trodde man at en intakt skjedekrans viste at en jente ikke hadde hatt sex/samleie enda, og at en "skadet" skjedekrans viste at hun hadde hatt det. Det er ikke så enkelt, og slike antakelser er rett og slett myter! Det er en åpning i skjedekransen, selv hos jenter som ikke har hatt sex/samleie (dette er for at mensvæsken skal slippe ut). Og under puberteten fører hormoner (østrogen) til at skjedekransen blir mer elastisk og fleksibel, slik at du også kan bruke tamponger.

Skjedekransen er en myk og fleksibel hudfold som omgir inngangen til skjeden. Det er en åpning i skjedekransen, selv hos jenter som ikke har hatt samleie. Dette er for at mensvæsken skal slippe ut.Skjede (vagina) er en kanal som kan utvides. Skjeden er smal ved åpningen, men mye bredere lenger inn. Skjeden går fra livmoren og ut. Skjedens åpning ligger mellom urinrøret og analåpningen.
Livmorhals (cervix) - Åpningen som forbinder skjeden og livmoren.Livmoren (uterus) er et lite hulrom omgitt av tykke muskelvegger, dekket av vev med slimproduserende kjertler.Livmorslimhinne (endometrium) - Befruktede egg fester seg til kjertelvevet. Hvis egget ikke befruktes, løsner slimhinnen og kommer ut som menstruasjonsblod.Eggene modnes i eggstokkene.Egglederne leder et befruktet egg inn i livmoren ved hjelp av ørsmå flimmerhår.Utvendig er skjedeåpningen dekket til av de ytre og de indre kjønnsleppene (labia).Klitoris sitter foran urinrørsåpningen mellom de indre kjønnsleppene. Den er en samling av nerveender som stimuleres ved seksuell berøring.