Hvilke forandringer skjer i kroppen min?

Hvilke forandringer skjer i kroppen min?

Alt som skjer, er helt normalt! Det er ikke noe å være flau over.

Brystene og hoftene vokser, du får kjønnshår og kviser... Kanskje du føler deg sjenert over det som skjer med deg. Men tenk litt over det: Alle går gjennom puberteten, også gutter. De forandringene som begynner å skje, er helt normale. Alle jenter opplever det samme i løpet av puberteten, som kan strekke seg fra 9-årsalderen og gjennom tenårene. Forandringene er en naturlig del av det å bli voksen, så det er ikke noe å være flau over!
 

Her får du detaljene:

Hvilke forandringer har du lagt merke til? Har du plutselig blitt mye høyere? Har du begynt å få hår på kjønnsorganene, under armene og på beina? Har brystene begynt å vokse? Har du av og til hvit utflod i trusen? Ikke noe av dette er noe å bekymre seg for. Forandringene er en naturlig del av puberteten. Du er i ferd med å bli voksen!

Se på animasjonen som viser hvordan kroppen utvikler seg under puberteten. Du kan også klikke direkte på bokstavene for å gå rett til det som interesserer deg.


 

Alle er forskjellige

Du er som du er, og alle jenter opplever puberteten litt forskjellig. Alt skjer ikke til samme tid for alle. Hos noen jenter begynner kroppen å forandre seg allerede i 8-årsalderen, mens andre ikke merker noe før i 12-årsalderen. Noen av vennene dine vil helt sikkert utvikle seg tidligere eller senere enn deg. Det er helt normalt, siden ingen er like. De vil sikkert føle mye av det samme som du føler.

Illustrasjonen under viser hva som skjer med jenter i puberteten. Som du ser, kommer den første mensen ganske sent i puberteten. Før det skjer, vil du ha fått kjønnshår, og brystene dine vil ha vokst. Du har fått hvit utflod, og har blitt noe høyere. Når du er rundt 17, er kroppen din fullt utviklet. Det er helt normalt at jenter får litt forskjellig fasong – vi er som vi er.

Illustrasjon av hvordan kroppen forandrer løpet av puberteten. Alle er forskjellige, men normalt du får din første periode før fylte 13 og brystene begynner å utvikle seg før den 12.
 

Sannheten om store eller små bryster

Alle jenter er forskjellige, og det er helt fint! Brystenes størrelse og form har ingen ting å si for hvordan brystene fungerer. Både små og store bryster vil produsere brystmelk, og kvinner med små bryster kan amme like bra som kvinner med store bryster.

Av og til kan et av brystene vokse fortere enn det andre i puberteten. Ingen grunn til panikk! Brystene vil vanligvis jevne seg ut mer eller mindre etter hvert, men det er slett ikke uvanlig at det ene brystet er større enn det andre når de er ferdigutviklet.