Hva er utflod og hvorfor oppstår det?

Bilde av to unge kvinner som ligger i en seng og ler. Bildet illustrerer at i puberteten skjer mange endringer i kroppen, men det er helt normalt.

Hvit utflod i trusen er normalt og naturlig. Det er også et tegn på at du snart får mensen. Finn ut mer her.

En delt hemmelighet!

Jenter liker å snakke om det meste. Av og til kan vi føle oss flaue og har ikke lyst til å være den første som begynner å snakke om vanskelig tema, f.eks. utflod. Utflod er helt normalt. Alle jenter får det før de får sin første mens, men det kan være litt skummelt hvis du ikke vet hva det er!

Hvordan ser det ut?

Har du lagt merke til hvite flekker i trusen? Det er "hvit utflod" – en klar, hvitaktig væske* som kommer ut fra vagina. Det er ikke noe å bekymre seg for! Det er helt naturlig og skjer med alle jenter når de kommer i puberteten. Enkelte får mer enn andre... Noen jenter opplever dette i 9-årsalderen, mens andre kanskje ikke opplever det før mye senere!

* Hvis du merker at utfloden får en uvanlig, gulgrønn farge, lukter annerledes eller irriterer huden, må du oppsøke din fastlege.

Hvorfor får man utflod?

Hvit utflod er et tegn på at puberteten nærmer seg. Det er kroppen som signaliserer at kjønnsorganene er i ferd med å modnes! Det er et signal om at du snart får din første mens, og det kan jo være greit å vite! Når du har fått hvit utflod, tar det vanligvis ca. et år før du får din første mens ... Dette gir deg god tid til å forberede deg! Praktisk, ikke sant?

Vil det vises?

Det kan være mer eller mindre av den hvite utfloden. Dette er også helt normalt, og varierer fra jente til jente! Av og til er det så lite at du nesten ikke merker det, andre ganger kan undertøyet bli ganske vått. Bruk truseinnlegg dersom du ser at det kommer mye utflod. Truseinnlegg absorberer fuktigheten og beskytter klærne, slik at du kan føle deg trygg hver dag!

Er det bare tenåringer som får utflod, eller får voksne kvinner det også?

Du vil fortsatt ha utflod når du blir en voksen kvinne. Det vil skje mellom hver mens og kan av og til være kraftigere, og andre ganger lettere. Det avhenger av hvor du er i menssyklusen. Mellom to menser, omtrent når du har eggløsning (når egget løsner og er klart for befruktning), kan det være mer utflod, og den kan være mer gjennomsiktig. Finn ut mer om menssyklusen her.