Menssyklus

Bilde av en ung kvinne som holder en kopp.
Du vil fort venne deg til å ha mensen, og det vil føles helt naturlig. Her finner du ut mer om hva som skjer under menssyklusen og mellom hver syklus.

Hva er menssyklusen?

Det tar ca. én måned fra begynnelsen på en mens til den neste, så derfor kalles denne perioden en "menssyklus" (ordet stammer fra det latinske ordet mensis som betyr "måned"). For å gjøre det enkelt å holde oversikt, også når du snakker med helsepersonell på skolen eller fastlegen din, kaller vi den første dagen av mensen for "dag én". Mensen er sannsynligvis den eneste av de endringene som skjer inni kroppen din hver måned, som du vil merke, men det er mye som skjer "i kulissene"!

Animasjonen viser nøyaktig hva som skjer i løpet av menssyklusen. Du kan spille hele animasjonen, eller du kan klikke direkte på det temaet som interesserer deg.
 Hvor mange dager skal det være mellom hver mens?

Det modnes ett egg i en av eggstokkene ca. hver fjerde uke. Dette kan variere, siden menssyklusen er forskjellig fra jente til jente! Den kan være lengre eller kortere. I de to eksemplene nedenfor ser du hvor forskjellig menssykluser kan være: Den første syklusen varer i 28 dager. Det er dette som er det mest vanlige. Den andre syklusen varer i 33 dager. Dette er ganske mye lenger, men fortsatt helt normalt. Merk deg at informasjonen om fruktbare dager og eggløsningstidspunkter i de to illustrasjonene bare er ment som en omtrentlig veiledning.

 
Bilde av to menstruasjonssykluser. Syklus A som varer i 28 dager og har en menstruasjonsblødning etter ca 9 dager. Syklus B har 33 dager og har en menstruasjonsblødning etter 14 dager,

Hva om jeg har uregelmessig mens?

Mensen er ofte uregelmessig i begynnelsen. Så ikke vær redd hvis mensen av og til ikke starter på dagen som er beregnet. Det kan ta flere år før hormonene er kommet i balanse og mensen blir regelmessig. Kosthold, stress, reiser og andre faktorer kan også føre til variasjoner i syklusen. 

Snakk med fastlegen din hvis du er bekymret eller ønsker mer informasjon.

Noen fakta om menstruasjon: Hva er mensen, hvor lenge varer den, hvor mye og hvor kraftig?

Hva er mensen? Væsken som kommer ut av vagina når du har mensen, består av mye mer enn blod. Den inneholder også vaginal utflod og den utstøtte livmorslimhinnen. Fargen på mensvæsken kan variere, fra rødt til brunt til mørkebrunt.

Hvor lenge varer den? Mensen varer vanligvis fra 3 til 7 dager. Men dette kan variere sterkt fra jente til jente og kvinne til kvinne.

Hvor mye? Det er store variasjoner i hvor mye blod og vev som skilles ut under mensen. Gjennomsnittet er ca. 65 ml mensvæske. Kanskje ikke så mye som du trodde? 

Hvilke dager i menssyklusen er mensen kraftigst?

Du vil oppleve at mensen kan være lett eller kraftig. Mensen er vanligvis kraftigere på begynnelsen, og ca. to tredjedeler av mensvæsken kommer ut de første 2 eller 3 dagene. De siste dagene kommer den siste tredjedelen ut, og da er mensen lettere. Men dette kan variere fra jente til jente. Du kommer til å venne deg til din egen syklus og vil raskt finne ut når du skal bruke de forskjellige tampongstørrelsene.


 Illustrasjon av hvordan mentruasjonsblødning endringer. Normalt er mensen som tyngste i løpet av de tre første dagene, og i løpet av seks dagers mensen er nesten borte.


Vil mensen være lik hele livet?

Mensen vil ikke være lik gjennom hele livet, og kan forandre seg når du blir eldre. De fleste kvinner opplever forandring i hvor lenge mensen varer, hvor kraftig den er og hvordan syklusen forløper i løpet av livet. Mensen er mindre regelmessig i begynnelsen, og den blir også uregelmessig når kvinner nærmer seg overgangsalderen. P-piller kan føre til lettere og mer regelmessig mens. Mange unge mødre opplever at mensen blir kraftigere etter at babyen er født. Derfor finnes det tamponger med forskjellig størrelse og absorberingsevne, slik at du alltid finner en type som passer for deg. Klikk her for å få mer informasjon om hvilke tamponger som passer for jenter som nettopp har fått mensen.