Min første menstruasjon

Ung kvinne står foran et speil og prøver nye klær. Bildet illsutrerar hvordan en ung kvinnes kropp endringer i puberteten.
Hvordan blir det? Hvordan vet jeg når jeg får mensen? Trenger jeg å være bekymret? Her finner du svar på alt du måtte lure på om mensen.

Bilde av to jenter, som ligger på en seng med benene mot veggen."Nå har det endelig skjedd!"

Det er vanskelig å beskrive den første mensen. Det er rart og uvant, men det hører med til det å bli voksen. Når du får din første mens, vil du sikkert ha en masse tanker og følelser om det. Det er ikke så rart, for det er en spesiell dag! Kanskje du tenker: "Hvordan skal jeg klare å venne meg til dette?" Ikke vær redd – det er lettere enn du tror. Du venner deg til det og kan så klart fortsette å leve som normalt.

"Når kan jeg forvente å få min første mens?"

Dette varierer fra jente til jente. De fleste jenter får sin første menstruasjon i 12- til 13-årsalderen, men noen får den så tidlig som i 10-årsalderen eller så sent som i 15-årsalderen. Alt dette er helt normalt! Når du får din første mens, avhenger av hvor utviklet kjønnsorganene dine er, og når kroppen din produserer nok kjønnshormoner. Når kroppen din produserer nok kjønnshormoner, modnes et egg i en av eggstokkene dine. Dette skjer ca. hver fjerde uke. Klikk her hvis du vil vite mer.

"Er det tegn som viser at jeg snart får min første mens?"

Du vil nok skjønne det når det ikke er lenge igjen til du får din første mens – du må bare vite hvilke tegn du skal se etter! Når du får hvit utflod, er det ca. ett år til du får din første mens. De fleste jenter vil også vokse ganske mye, brystene vil vokse, og midjen og hoftene vil utvikle seg slik at du får mer kvinnelige former.

Når den første mensen starter, vil du kanskje legge merke til brunaktig utflod i trusen, eller du kan se noen dråper blod. Det kan også hende du vil blø ganske mye første gangen. Alt dette er helt vanlig! Første gang du bruker tamponger er det best å velge den minste størrelsen, o.b.® ProComfort® Mini med vridde kanaler og det unike, silkeglatte SilkTouch®-trekket. Få vite mer om tamponger her.

Visste du at ... 

... mange jenter føler seg dårlige eller triste når de har mensen eller til og med noen dager før? Noen får smerter nederst i mageregionen, ryggsmerter eller humørsvingninger. Hvor mye, kan variere fra jente til jente. Ikke vær redd – det går over. Noen heldige jenter opplever ingen av disse symptomene. Men hvis du plages av slike symptomer, har vi noen ganske effektive tips for hvordan du kan dempe dem. Klikk her for å se tipsene!

... mensen kommer ikke alltid én gang i måneden, spesielt ikke i begynnelsen? Det kan ofte ta noen år før hormonbalansen stabiliserer seg og du får en regelmessig menssyklus. Derfor kan det være lurt å bruke en kalender!