Hva er menstruasjon?

Menstruasjon er en naturlig prosess og et tegn på at du er i ferd med å bli voksen. Det er mange betegnelser på det – mensen, "veka", menstruasjon, det månedlige – og alt beskriver en naturlig prosess i kroppen! Klikk her for å se nøyaktig hva som skjer "i kulissene" under menssyklusen.

Når kroppen din er klar for det, vil kjønnshormoner føre til at et egg modnes. Dette skjer ca. hver fjerde uke. Egget modnes i 1 av de 2 eggstokkene og forlater deretter eggstokken (= eggløsning) og føres ned gjennom 1 av egglederne og inn i livmoren.

Denne prosessen tar 3 til 4 dager. Livmoren er allerede klar til å ta imot det befruktede egget: Livmorslimhinnen (= endometriet) blir fortykket med kjertelvev og blodkar, og gjøres klar til å ta imot et embryo. Hvis egget ikke befruktes, blir de øvre lagene av livmorslimhinnen støtt ut. Dette skjer ca. 2 uker etter eggløsning. Det fører til utskillelse av blod og vev, og det er dette som kalles menstruasjon. Dette blodet og livmorvevet strømmer ut av livmoren, gjennom livmorhalsen og ned i vagina.